Scrapbookingens historia

Hur ligger det egentligen till med scrapbookingens historia? Det är trots allt en av världens absolut populäraste hobbies vi talar om. Kvinnor, män och barn runtom hela världen underhålls av att syssla med detta dagligen.

Att vilja spara minnen

Scrappbookingens historia började med att människor ville ha ett sätt att spara olika typer av ”småpapper” som var viktiga för dem. Det vill säga allt från kärleksbrev till dikter, biljetter, födelsedagskort och så vidare.

En vacker scrapbook är fylld av olika slags minnen representerade av kort, tyger, färger, texter och allt annat du kan tänka dig. Precis samma sak gäller för ett hem. Om du har tomma väggar hemma är det dags att sätta upp någonting på dem. I Desenio Outlets utbud av billiga posters hittar du mestadels modern konst till rimliga priser.

Engelsmännen var först

Mer specifikt har scrapbookingen sina rötter i England. Det var under 1400-talet som så kallade ”vänskapsböcker” blev populära. I dem satte man in de olika papper som man ansåg värdefulla och därför ville spara. Vänskapsböckerna användes också ofta när man fick besök. Besökarna fick då signera boken och gärna också inkludera någonting personligt. Det var inte ovanligt att man skrev ned en dikt, ett citat eller ritade en liten bild.

Scrapbooking var de första hundratals åren någonting som mestadels relativt välbeställda människor sysslade med. För att hitta scrapbookingens genombrott som någonting vanligt folk sysslade med får vi leta oss fram till 1800-talet. Då började stora läderklädda album speciellt avsedda för scrapbooking att tillverkas. Med tiden blev dessutom fotografier allt vanligare vilket var ytterligare en faktor som gjorde scrapbookingen mer populär.

Tidiga scrapbookers

En av de första kända människorna som ägnade sig åt scrapbooking var en av USAs första presidenter. Thomas Jefferson hade ett album där han satte in nyhetsartiklar och annat som berörde hans presidentskap. En annan känd figur som gav sig in på scrapbooking var författaren och debattören Mark Twain. Under en period sålde han till och med scrapbooking-album. Hans album var försedda med förklistrade sidor vilket gjorde det ännu enklare att sätta in saker i dem.

Första världskriget till idag

Scrapbookingens popularitet minskade drastiskt i samband med första världskriget. Främst för att produktionen av album upphörde. Under några decennier framöver samlade människor sina minnespapper främst i boxar. 1980 är året som i någon mån kan betraktas som scrapbookingens moderna genombrott. Det var året då en kvinna vid namn Marielen Christensen delade sina 50 scrapbooks med offentligheten. Hennes album var fyllda av minnessaker som skildrade hennes släkthistoria. Det var en händelse som väckte mängder av människors intresse för scrapbooking. Hoppa fram i tiden till idag och scrapbooking har gått från någonting man gör i ensamhet till en social hobby som diskuteras flitigt på internet.

galanight