Familjetid med scrapbooking

Scrapbooking, eller urklippsbok som det även kan kallas på svenska, har blivit allt mer populärt här i landet. Det kan vara både rogivande och stimulerande att kreativt få skapa en scrapbook, vilken exempelvis kan se ut som ett fotoalbum men innehålla långt många fler personliga detaljer. Exempelvis kan man fylla boken med biljetter, textrader med minnen, tidningsurklipp, teckningar och olika mönster man själv skapat. För att personifiera foton ytterligare kan man skapa vackra eller roliga ramar av olika material. Det är dock inte enbart vuxna som mår bra av scrapbooking, som även kan vara väldigt nyttigt för barn. Det är även en perfekt syssla för kvalitetstid med familjen, då det passar de flesta åldrar om man bara anpassar det lite. För barnen kan det dessutom bli som en något roligare dagbok, där de får rita och skapa mönster som sammanfattar deras dag eller vecka.

Låt kreativiteten flöda och anpassa till barnens ålder

Alla barn är olika och det går därför inte riktigt att säga vilka åldrar som lämpar sig för mer detaljerad scrapbooking och i vilka åldrar det ska hållas enkelt och mer som lek. Man får helt enkelt prova sig fram, men ett gott tips är att börja med något begränsade material för att komma igång så att barnen får prova sig fram inom vissa ramar. Det ska vara kul för hela familjen, och för de yngre barnen bör man därför tänka mer på det än resultatet i sig. Med det sagt så är det väldigt kul att spara dessa böcker för att kunna visa barnen när de blir äldre och kanske föra vidare till barnbarn längre fram. Hur kreativ och praktiskt lagd man än är, så finns det gränser för vad man själv kan skapa till sina barn. På https://www.bigbaby.se hittar man allt från leksaker till säkra barnvagnar och babykläder med lekfulla mönster. Det kan vara bra att välja specifika ämnen som barnen får förhålla sig till, och exempel på några följer nedan:

  • Sommar- och jullov.
  • Skolutflykter.
  • Hobbyer och intressen. Om barnet har andra intressen går det att scrapbooka om det mesta. Fotbollsmatchen i söndags, trädgårdens insekter eller fakta om dinosaurier. Ja, helt enkelt allt som barnet intresserar sig för.
  • Presentationer om syskon och vänner.

Vad gäller den sistnämnda så minns säkert många vänskapsböcker där vännerna fick skriva om hobbyer och liknande, så varför inte låta barnen göra något liknande på egen hand men där de själva skriver om sina vänner eller syskon. Det blir garanterat kul för barnen att läsa igenom dessa och se tillhörande urklipp och teckningar i framtiden.

Med det sagt, kan man scrapbooka om vad man vill utan problem. En fördel med scrapbooking är att barnen kan underhållas utan det digitala, så är det dåligt väder kan de hållas sysselsatta utan tv, surfplatta och så vidare. De kan scrapbooka på egen hand, med vänner eller vid utvalda tillfällen när hela familjen samlas för att scrapbooka tillsammans. Har man även väldigt unga barn så kan de sitta och rita eller leka med lera under tiden, men tänk på att lim, saxar och annat kan vara farligt för de minsta.

galanight