Rama in din scrapbooking

Termen ”scrapbooking” kommer från engelska och innebär att du sätter in dina foton i album tillsammans med bokmärken, klistermärken, dikter, biljetter och allt annat du tycker är dekorativt och som passar in i temat. Du kan köpa särskild dekorerad tejp att sätta fast dina bilder med eller använda mönstrade papper.

Om du är särskilt stolt över någon av dina skapelser kan du också välja att rama in dem och sätta upp dem på väggen så att alla dina vänner och bekanta kan se dem. Hos Frameit hittar du ett stort sortiment som består av svensktillverkade ramar i trä och metall. De kommer i många olika storlekar, format och färger. Med en vacker ram kommer din scrapbooking till sin fulla rätt.

Scrapbooking – en kreativ hobby

Dagens moderna scrapbooking har sitt ursprung i USA där det under 2000-talet blivit en mycket populär hobby. Omsättningen kring scrapbookingprodukter är hög då många vill köpa tillbehör och material för att kunna skapa vackra minnesböcker kring livets stora händelser. Företeelsen där du samlar dina minnessaker i dekorativa album kommer dock ursprungligen från det viktorianska England. Brittiska utvandrare tog sedan med sig hobbyn när de reste över Atlanten till sitt nya hemland USA, där seden utvecklades vidare till dagens hobby.

Med scrapbooking kan du också dekorera dina fotoalbum där du monterar dina finaste foton på mönstrade och färgade papper. Du kan skriva ner dokumentation kring varje bild och lägga med mindre minnessaker, som en vacker sten du hittat på stranden eller en biljett till en nöjespark. Det är viktigt att använda bra material som håller längre, exempelvis syrafritt och arkivbeständigt papper. Om du sätter in tidningsklipp i albumet kan det innebära en risk, eftersom tidningar innehåller vedämnet lignin och syra som kan skada dina fotografier. Ligninet gör också att tidningsklippet gulnar när åren går. Använd pennor och tejp som är arkivbeständiga då du förmodligen kommer att vilja spara dina album i många år framöver. Kanske de till och med kommer att gå i arv till framtida generationer? För den som föredrar att skapa digitalt går det också att göra scrapbooking på datorn.

galanight