Scrapbookingen och dess historia

Scrapbooking är ett fenomen som har blivit alltmer populärt både i Sverige och i andra länder. Begreppet är engelskt och syftar till att man istället för att bara sätta in sina foton i ett album, istället pysslar och pyntar med diverse dekorationer. Idag använder man inte bara scrapbooking vid fotoarrangemang, utan även vid många andra tillfällen, exempelvis när man skapar inbjudningskort, adresslappar till presenter och julkort eller när man vill skapa vackra presentaskar. Att skapa genom scrapbooking väcker kreativiteten till liv och ju mer man håller på, desto fler idéer får man. Man får vackra resultat att bevara till framtida generationer, men det är inte de enda vinsterna med hobbyn. Att få skapa väcker även känslor av välbefinnande och sänker stressnivåerna.

Att klippa, klistra och skapa med pyssel har man nog alltid gjort. Fenomenet att samla bilder och andra minnessaker i album som man dekorerar på olika sätt började i England under den viktorianska tiden. Utvandrare tog sedan med sig traditionen till Amerika och den moderna scrapbookingen exploderade under 2000-talet. I USA räknas det som en av de största hobbyerna och har en stor årlig omsättning. Googlar man på begreppet scrapbooking får man ungefär 90 miljoner träffar. Det arrangeras träffar både över nätet, i lokaler och hemma hos entusiaster där man scrapbookar tillsammans, umgås och utbyter kunskaper. Att scrapbooka tillsammans med sina barn är en trevlig sysselsättning för hela familjen. På många ställen finns det dessutom föreningar för scrapbookintresserade och om man vill kan man gå en kurs för att lära sig mer samt för att få inspiration.

Three mid-adult, multi ethnic ladies scrapbooking together. Photographs and crafts pictured were done by the photographer.

Under åren har tekniker och material utvecklats. För att album och bilder ska hålla över en lång tid krävs det bland annat att materialet (både papper, pennor, tejp och lim) är syrafritt och arkivbeständigt. Om det innehåller syra kommer kreationerna så småningom att gulna. Man bör tänka på att tidningspapper innehåller syra, så en viss försiktighet bör iakttas om man vill bevara exempelvis tidningsurklipp så att dessa inte förstör de foton man sätter in tillsammans med dem. Det finns speciella butiker som säljer scrapbookingmaterial och en hel uppsjö av webbshopar som tillhandahåller både material och inspiration.

galanight