Origami – en annan form av papperskonst

Om man tycker om att pyssla med scrapbooking skulle man sannolikt uppskatta att lära sig origami. Ordet origami kommer från de japanska orden oru och kami, som betyder ”vika” respektive ”papper”, och det är just detta som origami går ut på: det är konsten att vika papper så att det blir till tredimensionella objekt.

Trots att det alltså är det japanska ordet för denna papperskonst som har spridit sig över hela världen, har origamin inte sitt ursprung i Japan, utan i Kina. Från Kina kom sedan konstformen till Japan runt år 600. Origamin har med andra ord en mycket lång tradition även i Japan, och det var där som origamin utvecklades vidare. Det skedde under Edo-perioden, det vill säga mellan 1603 och 1867, då papperstillverkningen i landet ökade, vilket gjorde papper billigare och mer tillgängligt. Det gjorde att en stor del av befolkningen tog upp origami som en hobby.origami-923862_960_720

Den allra äldsta handboken i origami härstammar således föga förvånande från just denna period i Japans historia. Den heter Hiden Senbazuru Orikata, ”De tusen origami-tranornas hemlighet”, och skrevs år 1797. Just tranan är ett klassikt objekt att vika inom origamin, och konsten att vika tusen tranor och sedan fästa ihop dem med en lång tråd kallas Senbazuru, det ord som alltså återfinns i bokens titel.

Även om man inte fastnar för origami som en separat aktivitet, kan ju origami användas för att skapa dekorationer till sin scrapbooking. Den enda invändningen man eventuellt kan ha mot origami är att det går åt mycket papper för denna form av konst, särskilt när man håller på att lära sig och sannolikt kommer att slösa många ark på misslyckade vikningar. Om man vill spara på miljön på andra sätt för att kompensera sin pappersanvändning kan man därför se till att skaffa en tygkasse som man kan bära hem alla sina scrapbooking-inköp och origamipapper i. Det finns nämligen särskilt origamipapper: traditionellt använder man det papper som kallas washi, som i Japan också används till en mängd andra saker, som solfjädrar, skjutdörrar, skrivpapper, måleri och tryck. När det används för origami är det ofta kvadratiskt och mönstrat på en eller båda sidorna.

galanight