Konstnärer som arbetar med papper

Konst är något som de flesta mår bra av på ett eller annat sätt. Många som skapar konst håller säkert med om detta. Man kan jobba med konst på många olika sätt. De mest traditionella sätten är genom målning och skulpturer men det går även att hålla på med konst gjort av papper. Det finns flera olika sätt att hålla på med papper inom konsten. Man kan bland annat syssla med origami som är en konst där man viker papper. Origami kom ursprungligen ifrån Kina men kom till Japan under 600-talet.

Kvinnlig papperskonstnär prisad

I Stockholm har konstnären Fideli Sundqvist fått Stadsmiljöpriset för sin utsmyckning av en tunnel mellan Årsta och Salabacke i Uppsala. För två år sen fick hon uppdraget av Uppsala kommun och de kom gemensamt fram till att arbeta kring Carl von Linné. Hans koppling till Uppsala var att han blev medicinprofessor vid Uppsala universitet 1741. Hon valde ut några växter och djur som Linnés lärjungar plockade med sig hem från sina resor och skapade 25 bilder av dem. Dessa skapade hon sen scenarion kring i papper som blev Papperskonst i cykeltunnel. Projektledaren för kulturförvaltningen blev också glad för priset för utsmyckningen då det gick till en ung kvinnlig konstnär med rötter från Uppsala.

Scrapbooking är också kul!

Papper är ett material som det går att göra mycket av. Förutom origami kan man också arbeta med scrapbooking och kollage. Scrapbookingen kommer ursprungligen från USA. Med scrapbooking kan man göra kollage av bilder blandat med text för att minnas speciella händelser, skapa olika listor eller vad som helst egentligen som man vill göra. Det är ett populärt sätt att pyssla på vilket gör att det finns många ställen man kan få tips och idéer på olika projekt man kan göra. Det är endast fantasin som sätter gränser när det kommer till konst och pyssel och man är fri att göra som man vill.

galanight